2014. március 29., szombat

Epres tiramisu





Mennyei krémes-epres édesség, hiszen az eper a gyümölcsök királynője. Mámorítóan finom is, nemcsak az alkoholtartalma miatt. És nagyon könnyű elkészíteni. Több tálban lesz mindenféle krémünk, habunk, lekvárunk, eprünk. Keverünk, habosítunk, mártogatunk, kenegetünk, díszítünk. Boldogság összeállítani.

Amire szükségem lesz:

20 dkg, vagyis 12-12 db babapiskóta
mártogatni a piskótát:  5-6 evőkanál narancslikőr és 3-4 evőkanál citromlé összekeverve
a fehér krémhez:  50 dkg mascarpone natúr krémsajt, 3 evőkanál porcukor, vanília, 2 tojássárgája, reszelt citromhéj és narancshéj
a likőrös tejszínhabhoz:  1 dl tejszín, 1 evőkanál porcukor, 1 evőkanál narancslikőr
az eperlekvárhoz: 200 gr eper, 2 evőkanál porcukor, reszelt citromhéj és narancshéj, 1 evőkanál narancslikőr
díszítésnek: 50 gramm szeletelt mandula, 2 evőkanál porcukor, 11-12 db eper

Így készítem:

Megpirítom a mandulát a porcukorral serpenyőben, kavargatva, majd félrerakom teljesen kihűlni.
A lekvárhoz apróra vágom az epret és pár perc alatt összefőzöm a cukorral a likőrrel és a narancshéjjal, citromhéjjal. Félrerakom teljesen kihűlni.
Felverem a tejszínt habbá a porcukorral és a végén belekeverem a likőrt.
Külön tálban habverővel összehabosítom a mascarponét és a tojássárgájákat a porcukorral és a vaníliával. Belekeverem a likőrös tejszínhabot. Ez egy fényes-édes, majdnem fehér krém lesz.
Leülök az asztal mellé, minden hozzávalót magam elé készítek és összeállítom a tiramisut. A babapiskótából 12 db-ot megmártogatok likőrös citromlében és szépen egy tálba lerakom egymás mellé. Rákanalazom az eperlekvár felét, majd a fehér krém felét. A maradék 12 db babapiskótát is megmártogatom, hadd szívja magába a likőrt meg a citromlét. A maradék eperlekvárt szépen ráteszem a piskótákra és beborítom a maradék fehér krémmel.  Megszórom a pirított mandulával és díszítem félbevágott eprekkel. Hátradőlök és gyönyörködöm benne. Hűtőben tartom pár órát és utána kínálom.

Ötlet N1: kész eperlekvárral is dolgozhatunk

Ötlet N 2: ez a fajta mascarpone szép, gömbölyű aljú dobozban van, érdemes kimosni s eltenni belőle pár darabot, mert pl pudinghoz kiváló, ha a pudingot a tányérra borítva szeretném tálalni.

Ötlet N 3: ha nincs pont narancslikőrünk, jó lesz citromlikőr is, vagy egyszerű sütőrum és lehet jóval kevesebb alkoholt is beletenni









 







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése