2014. március 26., szerda

Kakaós csiga



A friss kakaós csigának olyan édes illata van, ami semmihez sem hasonlítható.  Érdemes kipróbálni ezt a receptet, mert nem olyan bonyolult. Ha már megvan a tésztánk, csak a cukros kakaóport tesszük rá, felcsavarjuk, szeleteljük, sütjük. Nem baj, ha nem lesz szabályos csiga formájú a végeredmény. Nagyjából két óra alatt készül el. Soknak tűnhet, de az idő nagy része a tészta kelesztésével megy el, miközben mi csinálhatunk mást. Családtagjaink elismerő pillantásai minden fáradtságot megérnek majd. Ezt a tésztát sokféleképp el lehet készíteni, a legegyszerűbb módszert mutatom.


Amire szükségem lesz:

a kiskovászhoz: 1 tasak instant élesztő (7 gramm, ez megfelel 2,5 gramm friss élesztőnek), 1 evőkanál kristálycukor, 2 evőkanál liszt, 1 dl langyos tej
a tésztához: 30 dkg liszt, 8 dkg rétesliszt, fél dl olaj, 2 dl tej, 4 dkg porcukor, 2 tojássárgája, csipet só
a hajtogatáshoz és a végén a tészta újbóli megkenéséhez: 10 dkg olvasztott margarin
a szóráshoz: 10 dkg porcukor, 5 dkg cukrozatlan kakaópor (vagy 12-15 dkg cukrozott kakaópor)
a sütés végén az öntözéshez: kb 1 dl tej 1 tasak vaníliás cukorral elkeverve

Ahogy készítem:

Kiskovászt készítek, az élesztőt tálba szórom és elkeverem a cukorral, liszttel és a langyos tejjel. Letakarom és nem huzatos, meleg helyen hagyom dolgozni az élesztőt, amíg szép lyukacsosra fel nem jön. Ez kb 10-15 perc.
A 30 dkg lisztet, a 8 dkg réteslisztet egy nagyobb tálba teszem, hozzáadok egy csipet sót és jól összekeverem. Beleengedem a kész kovászt. Külön elkeverem a tojássárgájákat a porcukorral, az olajjal és a tejjel és ráöntöm a lisztre, meg a kovászra. Szépen összedolgozom, dagasztom. Lesz egy szép fényes kelt tésztánk. Kinyújtom téglalapra, négyrét hajtom, megint kinyújtom és négyrét hajtom. Minden hajtogatás közben a rétegeket megfestem olvasztott margarinnal. Hagyom meleg helyen, lefedett tálban kelni, kb 20-30 percet.
Kinyújtom nagy tepsi méretűre a tésztát, kb 8 mm vastagra és megkenem a maradék olvasztott margarinnal.
Egyenletesen rászórok 10 dkg porcukrot és 5 dkg cukrozatlan kakaóport. Ezután annyi a dolgom, hogy feltekerem szorosan, mint a beiglit. Nagy késsel kb másfél cm vastag szeleteket vágok belőle, így kb 20 db szelet lesz. Nem baj, ha több, vagy kevesebb. A szeletek mennyisége attól függ, mekkorára nyújtottuk ki a tésztát. Ha nagyra, akkor több kisebb csigánk lesz. Ha kisebb méretre, akkor kevesebb, de nagyobb méretű csiga lesz belőle.
Sütőpapírral bélelt tepsire rakom a szeletkéket, nem szorosan egymás mellé, mert majd megnőnek sütés közben. Mindegyik csigatészta külső végét behajtom kicsit a csiga alá.
Kicsit hagyom pihenni őket. 180 fokon sütöm, kb fél óra alatt. Amikor már készen van a sok kakaós csigánk, még egy trükköt bevetünk a teljes siker érdekében. Egy pillanatra kivesszük a sütőből a tepsit, vaníliás tejjel, ecsettel megkenjük a csigákat és visszatesszük két percre a sütőbe. Aztán azon forrón beleharapunk az egyik kakaós csigába. Lehet, hogy harcolnunk kell majd érte, mert addigra a család mind ott fog toporogni, hogy mikor lesz már kész. Az illat kicsalogatja őket majd a konyhába.

                                       










Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése