2014. március 25., kedd

Krémes epertorta






Krémes epertorta

Citromos, fehércsokoládés tortácska, csokoládéba mártott eprekkel díszítve.  Születésnapra készült.

Amire szükségem van:

a piskótához:  4 tojás, 4 evőkanál porcukor, 4 evőkanál liszt, csipet sütőpor vagy szódabikarbóna, egy fél citrom reszelt héja, egy csepp vanília aroma vagy 1 tasak vaníliás cukor
a rózsaszínű krémhez: 150 gramm (gramm, nem dl) habtejszín, 400 gramm fehércsokoládé (4 tábla), piros ételfesték
a fehér krémhez: 2 dl habtejszín, 2 evőkanál porcukor, 250 gramm mascarpone natúr krémsajt, 1 citrom
a piskótát megöntözni: 1 evőkanál tej, 1 evőkanál citromkrémlikőr (éppen hogy kerül bele az íze miatt, alkoholtartalom eloszlik az egész tortán)
díszíteni: 18 szem eper, egy tábla csokoládé, pár csepp olaj

Így készítem:

A piskótához a lisztbe reszelem a citrom héját, beleszórom a sütőport vagy szódabikarbónát.
Szétválasztom a tojásokat. A tojásfehérjét kemény habbá verem a porcukorral, egyenként beleengedem a tojások sárgáját, a vaníliát és elkeverem szép laza mozdulatokkal a liszttel. Sütőpapírral bélelt, 26 cm átmérőjű tortaformában sütöm 180 fokon.
A rózsaszín krémhez 150 gramm habtejszínt felforralok, ahogy elkezd forrni, azonnal ráöntöm az összetördelt 400 gramm fehércsokoládéra. Egy csepp ételfesték rózsaszínűre festi. Kihűtöm kenhető állapotúra.
A fehér krémhez felverem a habtejszínt 1 evőkanál porcukorral. Külön tálban habverővel elkeverem a 250 gramm mascarpone natúr krémsajtot 1 evőkanál porcukorral, belefacsarom az 1 citrom levét, belereszelem a héját, teszek bele pár csepp vanília aromát vagy vaníliás cukrot.
Megmosom az epreket és vízgőz felett megolvasztom a  csokoládét pár csepp olajjal. Belemártotom az epreket, vágódeszkán hagyom hűlni.
4 tojásból sütött citromos piskótát tej-citromlikőr keverékével picit megöntözöm. Rásimítom a rózsaszínű krémet, majd a fehércsokis krém egy részét, a többit habzsákból nyomom rá pici csigákat formázva. Ráteszem a csokis epreket, 6 szemet  középre, 12 szemet köré.

Ötlet N 1: természetesen nem muszáj megfesteni a fehércsokoládé-krémet. Ez a torta kislánynak készült, ezért lett rózsaszín.

Ötlet N 2: a rózsaszínű krém tulajdonképpen a macaronok krémjnek az alapja, 150 gramm tejszín és 400 gramm ét- vagy tej- vagy fehércsokoládé, vagy vegyesen.

Ötlet N 3: az epreket fehércsokoládéba is lehet mártani.

Ötlet N 4: Úgy hűtöttem a rózsaszínű krémet megfelelő hőmérsékletre, ahogy a cukrászok, de lehet hűtőbe is rakni.











Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése