2014. március 25., kedd

Paradicsomos, bazsalikomos spagetti



PARADICSOMOS, BAZSALIKOMOS SPAGETTI
SPAGHETTI AL POMODORO E BASILICO

Ez a mártás mindent visz.  Az olasz konyha egyik gyöngyszeme.
Nemcsak spagettivel kínálhatjuk, hanem bármilyen más tésztával is. Pizzára kitűnő alapmártásnak. Erős pistával, penne tésztával  csípős tésztának, vagy ahogy az olaszok mondják, mérges tésztának. Adtam ezt a mártást már fehér, főtt rizzsel keverve vagy sült krumplihoz. Lehet nagyobb adagot is megfőzni belőle és üvegben a hűtőben tartani. Nem tudom meddig áll el, mert igen hamar elfogy, akármennyit is főzök belőle.
Friss bazsalikommal és magából paradicsomból is főzhetjük a mártást. Itt a legegyszerűbb receptet mutatom.

Amire szükségem lesz:

Fél kg spagettit észta, 7 dl paradicsomszósz, 2 közepes fej vöröshagyma, 5 -5 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál olaj, 1 kiskanál oregano, 2-3 kiskanál szárított bazsalikom, 1 db paradicsom, 2 dl főzőtejszín, 1 kiskanál cukor, só, bors, esetleg friss bazsalikomlevél, petrezselyem, erős pista

Így készítem: 

Mélyebb serpenyőbe öntöm az olajat, az apróra vágott hagymát beleszórom, megsózom és párolom. Majd a zúzott fokhagymát is beleteszem, rászórom az oreganot és a bazsalikomot. Pár perc múlva felöntöm a paradicsomszósszal, 1 kiskanál cukrot adok hozzá, borsozom és közepes lángon, fedő alatt összefőzöm. Kirotyogtatja magát ha nem teszek rá fedőt. Amikor kezdi elfőni a levét, beleteszek 1 db kockára vágott paradicsomot. Amikor készen van a mártás, beleöntök 2 dl főzőtejszínt. Rálapátolom a gőzölgő spagetti tésztára, szórok rá petrezselymet és friss paradicsom darabkákat. 










Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése