2014. március 31., hétfő

Pezsgős lazac kapros rákmártással




Királyi, fenséges fogás ünnepi asztalra kapormártással vagy kapros rákmártással. A pirított mandula csodálatosan finom hozzá. Lazacot nem eszünk minden nap, de néha varázsolhatunk az asztalunkra olyan fogást, ami egy elegánsabb étteremben is megállná a helyét. 

PEZSGŐS LAZAC

Amire szükségem lesz:
2 nagyobb lazac, kb 1 kg összesen, 1 citrom, vagy lime reszelt héja, só, fehérbors, 2 dl száraz pezsgő, 1 dl olívaolaj
1 legalább 4-5 cm magas, közepes méretű tepsi

Lazacrózsákat sütünk pezsgőben, tepsiben. Két nagyobb lazacból 12 db csíkot szabunk, mind kb 3-4 cm széles, 1 cm vastag és olyan hosszú legyen, mint ami a lazac hossza. Először hosszában 3 részre vágjuk a lazacokat, majd ezeket a részeket lapjával kettévágjuk. A 12 db csík az a mennyiség, ami rózsa formában kitölt egy közepes méretű  tepsit. Az a lényeg, hogy minél hosszabb csíkok legyenek, hogy fel tudjuk csavarni majd szép rózsa formára. Legalább 1 cm vastag legyen mindegyik csík, mert ha nagyon vékonyra vágjuk könnyen elszakadhat. Ha leesik a végükből kisebb rész, azokból még egy rózsára való is összejöhet, ezért lesz kb 13 lazacrózsánk. Ne menjen kárba egy pici darab értékes lazac sem. 
Megsózom a lazac-csíkokat mindkét oldalukon, reszelt citromhéjat és lehelletnyi fehérborsot szórok rájuk. Az egyik oldalát végigcsepegtetem kevéske olajjal, majd feltekerem a csíkokat rózsa formára. Ha nem akar megmaradni így, akkor fogpiszkálóval összetűzöm. Beleteszem őket egy tepsibe egymás mellé és ráöntöm a pezsgőt. Kevés olajat öntök mindegyik lazactekercs tetejére. 185 fokon kb 25 perc alatt megsütöm.

KAPORMÁRTÁS
Amire szükségem lesz:
10 dkg vaj, 2 evőkanál liszt, 2 dl szűrt zöldséges alaplé (zöldséglevesből pl), egy csokor kapor, 2 dl főzőtejszín, 1 kiskanál étkezési keményítő.

10 dkg vajat megolvasztok lábosban és 2 evőkanál lisztet kavarok hozzá. Pár perc alatt kifehéredik. Felengedem 2 dl zöldséges alaplével, beleszórom az összevágott kaprot. 2 dl  tejszínben  elkeverek egy kiskanál étkezési keményítőt és hozzáadom a mártáshoz. Sózom, fehérborsot teszek bele.

KAPROS RÁKMÁRTÁS
Amire szükségem lesz:
2 dl zöldséges alaplé (vagy hal alaplé), 10 dkg fagyasztott apró rák, 10 dkg vaj, 2 evőkanál liszt, egy csokor kapor, 2 dl főzőtejszín, 1 kiskanál étkezési keményítő, esetleg pár evőkanálnyi pezsgő

10 dkg fagyasztott apró rákot forrásban lévő 2 dl alaplébe szórok, 3-4 percig forralom, majd leszűröm belőle a rákokat óvatosan, és az alaplevet megtartom. 10 dkg vajat megolvasztok lábosban és 2 evőkanál lisztet kavarok hozzá. Pár perc alatt kifehéredik. Felengedem 2 dl zöldséges alaplével, amiben a rákokat forraltam, beleszórom az összevágott kaprot. 2 dl  tejszínben  elkeverek egy kiskanál étkezési keményítőt és hozzáadom a mártáshoz. Esetleg pár evőkanálnyi pezsgőt adok még hozzá. Sózom, fehérborsot teszek bele.

PIRÍTOTT MANDULA
10 dkg hántolt egész mandulát megpirítotok serpenyőben, egy kiskanálnyi olajon.

Tálaláskor a lazacrózsát leöntöm egy kevés mártással, pirított mandulát és esetleg petrezselymet vagy kaprot szórok rá. Párolt rizst kínálok hozzá.

Ötlet: a lazacokat már előző nap csíkra vághatjuk és ízesíthetjük, kevés fehérborral leöntve pácoljuk a hűtőben. 




Lazacrózsa gombás-sajtos fánkkal. 



1 megjegyzés: