2014. március 31., hétfő

Sertéstekercs hagymamártással, sajtfelfújttal



SERTÉSTEKERCS HAGYMAMÁRTÁSSAL, SAJTFELFÚJTTAL

Vasárnapi ebédre kiváló, mert finom és nagyon szépen lehet tálalni. A felszeletelt hústekercsek igen látványosak.

Amire szükségem lesz:

4 nagyobb szelet sertéshús, 1 vöröshagyma, 1 dl olaj, 1 dl fehérbor, só, bors
4 szelet sonka vagy 8 szelet paprikás szalámi, 1 csokor petrezselyem, 6-7 fej vöröshagyma, 4 kisebb sárgarépa, csipet cukor, fél paradicsom, fél liter húsleves, 1 dl tejszín, 1 evőkanál liszt
fél dl olaj a hús sütéséhez, fél dl olaj a hagymák sütéséhez

Így készítem:

A hússzeleteket bepácolom egy éjszakára fehérbor-olaj keverékében. Egy vöröshagymát nagyobb darabokra vágva is a szeletek közé teszek. Másnap kilopfolom úgy, hogy folpackot teszek rá, majd a husikat besózom, borsozom.
A sárgarépákat egészben sóval, csipet cukorral megpárolom.
6 vagy 7 fej vöröshagymát karikára szeletelek és olajon apróbb adagokban szép barnára megsütöm. A megsült hagymát elfelezem. Az egyik fele a mártáshoz kell, a másikból töltelék lesz. Egy kanálnyit félreteszek belőle a díszítéshez.
Kiteszem sorban az összes hússzeletet a konyhaasztalra és mindegyikre ráteszem a tölteléket, amivel aztán fel fogom csavarni. Egy husira jut egy sonka szelet, vagy kettő szalámi szelet, a megsült hagyma fele, elosztva minden szeletre, majd az aprított petrezselyem és mindegyikre 1-1 párolt sárgarépa. Szépen feltekerem és összekötözöm őket cérnával.
Mélyebb serpenyőbe fél dl olajat öntök, megpirítom benne a hústekercseket, majd 10 perc pirítás után ráöntöm a fél liter húslevest. Beleteszem a maradék pirított hagymát, egy fél paradicsomot héja nélkül, kockákra vágva. Fedő alatt lassan párolom, aztán leveszem a fedőt, hogy párologjon a leve. Kiveszem a husikat és egy másik serpenyőben szépen megpirítom őket, levágom róluk a cérnát. Közben a hagymás-paradicsomos pecsenyelevet összeturmixolom a tejszínnel, liszttel és felforralom egyszer. Gyönyörű halvány narancsszínű hagymamártás lesz. Tálalásig melegen tartom. Tálalás előtt a husikat szépen felszeletelem (kihűlt állapotban könnyebb), meglocsolom a sülthagymás mártással és a sült hagymával díszítem.
Sajtfelfújttal kínálom. A sajtfelfújt receptjét külön fogom feltenni a blogba.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése