2014. március 28., péntek

Tejes-vajas kiflik reggelire


 TEJES-VAJAS KIFLIK REGGELIRE

Ropogós és friss kiflicskék, szalámival, paradicsommal finom reggeli. Vagy akár sör mellé kínálhatjuk a vendégeknek sült csirkecombbal, vagy kolbásszal.

Amire szükségem lesz:

kiskovász:  1 tasak instant élesztő (7 gr, ez megfelel 2,5 gr friss élesztőnek), 1 evőkanál cukor, 2 evőkanál liszt, 1 dl langyos tej

A tésztához: 25 dkg liszt, 1 teáskanál só, 2 dl langyos tej

4-5 dkg olvasztott vaj

Így készítem:

Elkészítem a kiskovászt, meleg helyen hagyom, hogy szépen feljöjjön lyukacsosra. Kimérem tálba a lisztet, beleszórom a sót, hozzáöntöm a 2 dl langyos tejet és a kiskovászt. Összedagasztom. Ezt a dagasztás egy egyszerű elektromos géppel csinálom. Hagyom meleg helyen kelni, majd átgyúrom lisztes deszkán vagy sütőpapíron. Két cipót formázok belőle, kinyújtom őket kör alakúra és 8-8 cikkre vágom. Olvasztott vajjal megkenem és kifli formára felcsavarom, tepsibe teszem a kifliket szép sorban és megkenem  őket olvasztott vajjal.  180 fokon sütöm őket ropogósra, kb fél óra alatt.. 16 db közepes méretű kifli lesz belőle.

Ötlet: Ha csak 4-4 cikkre vágom a kinyújtott kör alakú tésztát, akkor 8 db óriás kiflink lesz, lehet megszórni sóval, köménymaggal.

 









Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése