2014. március 30., vasárnap

Tejfölös körözött


Tejfölös körözött

A magyar konyha gyöngyszemei a túró és a tejföl. Magában is nagyon szeretjük, emlékszem, gyermekkoromban lehetett üvegben is venni tejfölt és meg lehetett inni. Tejfölös-túrós tésztát is bármikor megennénk, akár reszelt sajttal, vagy sült szalonnával, sonkával.
A körözött pedig még az egyik angol tévés szakácsot is megihlette, magyar sajtkrémként bevette a műsorába.
Könnyűre készítem, sok tejföllel. Egyszer, a Balaton Felvidéken, egy tündéri kis helyen, Vászolyon ettem ilyen krémes-tejfölös körözöttet foszlós kenyérrel, egy nagy diófa árnyékában. A körözöttről mindig ez a hangulat jut eszembe.

Amire szükségem lesz:

25 dkg túró, 1 evőkanál vaj, 1 nagy evőkanál pirospaprika, 1 nagy vöröshagyma apróra vágva vagy darálva, 1 evőkanál köménymag (őrölt vagy egész, ki hogy szereti), só és végül legalább 4 dl friss tejföl

Először a pirospaprikát keverem össze a vajjal, sóval, aztán beleöntöm a többit, a tejfölt hagyom a legvégére. Gépi habverővel dolgozom.

Nagyon szeretem a szép magyar cseréptálakat, kerámiákat, azt sem bánom, ha lepattogzik itt-ott. Mindig személyesen a mestertől veszem őket és akármikor rájuk nézek, eszembe jut az a bajszos bácsi, vagy mosolygós néni, aki a saját kezével készítette őket. A családi magyar hímzések is hatalmas érték, akár egy nagymamától örökölt pici darab. Jó érzés őket használni.









Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése