2014. március 26., szerda

Zsenge zöldborsófőzelék



Gyermekkorom íze, valamint az egyik első étel, amit valaha is főztem. Ennek a főzeléknek a fokhagyma és a petrezselyem a szíve-lelke. Próbálok hozzá extra zsenge mirelit borsót választani, mert édesebb az íze. Az első friss piaci borsó olyan édes, mintha pici zöld cukordrazsék lennének. Nem is főzünk belőle akkor még, hanem az első kosárnyit azon frissen megesszük magában. Ez a zsenge
zöldborsófőzelék ezt az ízt és hangulatot varázsolja az asztalunkra, egész évben.  Lehet fasírttal, sült hússal, tükörtojással, bundáskenyérrel enni, vagy magában.

Amire szükségem lesz:

900 gramm extra zsenge zöldborsó, 4 dkg margarin, 5 gerezd zúzott fokhagyma, 1 kiskanál cukor, só,
egy csokor petrezselyem, 2,5-3 dl tej, 4 evőkanál liszt, 1 evőkanál étkezési keményítő

Így készítem:

Összekeverem a lisztet az étkezési keményítővel. A margarint, a borsót nagy lábosba teszem, bekapcsolom alatta a hőt a legnagyobb fokozatra és hozzáadom a cukrot, a zúzott fokhagymát, a csokor petrezselyem felét és megsózom.  Ahogy minden belekerült, beleöntök annyi vizet, hogy épp csak ellepje és fedő alatt közepes lángon párolom, főzöm. Pár perc alatt finom fokhagymás-petrezselymes illata lesz. Figyelek arra, hogy ne fője el teljesen a levét, ha kell, öntök méghozzá pici vizet. Addig párolom így, amíg meg nem puhul a borsó és épp hogy csak kicsi leve marad. Ekkor rászóróm a lisztes-keményítős keveréket és szépen elkeverem a párolt borsóval. Beleöntöm a tejet, kavarok egyet rajta, beleszórom a maradék petrezselymet és már nem is főzöm tovább. Fedő alatt hagyom tálalásig. Ha nagyon sűrű lenne, öntök hozzá még pici tejet.

Ötlet N 1: A petrezselymet részben még a főzés elején teszem a borsóhoz, a többit pedig a főzés végén, hogy megtartsa a színét. A tetejére is szórok belőle. A petrezselymet általában konyhai ollóval aprítom az ételbe, így a petrezselyemlevél szépségét is látjuk.

Ötlet N 2: az étkezési keményítő elhagyható, illetve liszttel helyettesíthető. Azért használom, mert krémesebb, lágyabb, könnyebb lesz tőle az étel.









Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése