2014. április 18., péntek

Somlói tiramisu




Ez egy somlói galuska és az olasz tiramisu ihlette finomság. A narancs-dió-csokoládé ízei még a Gundel palacsintát is megidézik. Picit rumos, picit narancsos, ropogós dióval, vaníliás krémmel és csokoládéval. 

Sütés nélküli édesség és még ráadásul kalóriaszegényebb változat is, mert nyírfacukorral (xilittel) és cukornélküli csokoládéval készült. A dió és a mazsola miatt ugyan nem mondhatjuk, hogy kifejezetten diétás, de ha cukorral készítenénk, jóval több kalóriát tartalmazna. Amennyiben a babapiskótát cukornélküli piskótára cseréljük, cukorbetegeknek is megfelelő.

Amire szükségem lesz:

a rumos narancshoz: 3 dl friss narancslé, 6 evőkanál rum, 1 evőkanál xilit vagy nyírfacukor
a diós töltelékhez: 20 dkg darált dió, 2 evőkanál xilit vagy nyírfacukor, 1 kiskanál fahéj, 1 kiskanál vegyes reszelt citromhéj és narancshéj, 2 dl tej
a fehér krémhez: 50 dkg mascarpone natúr krémsajt, 2 tojássárgája, 2-3 evőkanál xilit vagy nyírfacukor, vanília aroma
36 db babapiskóta
10 dkg cukornélküli étcsokoládé, pár csepp olaj
2 evőkanálnyi pirított, nagyobb darabokra vágott dió
egy marék rumba áztatott mazsola

Így készítem:

A diós krém hozzávalóit összeforralom, hagyom kihűlni. A narancsléhez adom a rumot és az édesítőszert. A fehér krémet is összekeverem. Magában megpirítom a diót és külön beáztatom rumba a mazsolát. Tehát 5 tálkában lesznek a hozzávalók. A fehér krémet 3 részre osztom, a diósat pedig 2 részre. 12 db babapiskótát a rumos narancslében megmártok és egymás mellé teszem egy tálra, rászórok kevés pirított diót és rumba áztatott mazsolát, majd a diós krém felét elosztom rajta és erre jön egy réteg fehér krém. Aztán még egy ilyen réteget ráteszek: 12 db babapiskóta-dió-mazsola-dókrém-fehérkrém. A tetejére simítok még a fehér krémből. Megolvasztom vízgőz felett a csokoládét pár csepp olajjal és amikor már kihűlt, de még folyik, ráöntöm a tiramisu tetejére. Hűtőbe teszem egy éjszakára és másnap szeletelem.

Ötlet N 1: ha még narancsosabbra szeretnénk, akkor narancslikőrt használhatunk a rum helyett
Ötlet N 2: ha maradt még a narancsos rumból, összeforralhatjuk édes mártásnak és tálaláskor a tiramisura öntjük
Ötlet N 3: természetesen cukorral is elkészíthetjük, tulajdonképpen maradhat a fenti arány, csak a xilitet cukorra cseréljük
Ötlet N 4: a csokoládémáz helyett rászitálhatunk cukrozatlan kakaóport is, ahogy a hagyományos olasz tiramisunál













Ezeket a kerámia gyertyatartókat a lányaim készítették. Az egyik igazából egy szívformájú tálka. Jobban vigyázok rájuk, mint a legbecsesebb porcelánra, csupa szeretet mind. Mint ahogy a duci szív díszek is. Jó rájuk nézni.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése