2014. május 9., péntek

Epres tortácska



EPRES TORTÁCSKA
Mintha ki lennének az eprek lakkozva, szépen, fényesen csillognak omlós tésztakosárkájukban. Az eper nem hiába a gyümölcsök királynője, rendkívűl mutatós desszertet lehet belőle készíteni. Ez a tortácska pont úgy fog kinézni, mintha valamilyen elegáns cukrászdában vettük volna.

Amire szükségem lesz:
36 dkg liszt, 20 dkg margarin, 16 dkg kristálycukor, 2 tojás sárgája, 1 tasak vaníliás cukor, 1 citrom reszelt héja
kb 70-80 dkg kisebb-közepesebb méretű eper, 1 tasak epres pudingpor, fél liter tej, 4 evőkanál cukor
1 tasak tortazselé, 3 evőkanál cukor, egy citrom leve, 2,5 dl víz
tejszínhab

Így készítem:
Összegyúrom az omlós tésztát, 5 részre osztom, kinyújtom kerek formájúra és sütőpapírral bélelt kis formákba teszem, ahogy a képek mutatják. A tésztát megszurkálom és ráteszek sütőpapírt, majd rizst vagy babot szórok bele nehezéknek és 190 fokon sütöm 15 percig így. Leveszem a tésztákról a rizst vagy a babot a sütőpapírral együtt és a tésztát zsemleszínűre tovább sütöm még kb 10 percig. A pereme jobban megsül majd. Hagyom kihűlni és közben megfőzöm a pudingot, majd elosztom az 5 tészta tetején. Megmosom az epreket, levágom a végüket, hogy talpacskájuk legyen és ráteszem őket szépen egymás mellé a pudingra. A tortazselét a cukorral, a vízzel és a citromlével felforralom, közben kavargatom, és egy-két perc múlva félrehúzom, és hagyom 5-6 percet állni. Ecsettel megfestem az epreket a zselével szép fényesre és a hűtőbe teszem. Esetleg tejszínhabbal tálalom.







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése