2018. január 17., szerda

Tejfölkrémes pite


Sárgabarackos.
Áfonyalekváros. 

Ez egy univerzális recept, mert mindenféle gyümölccsel megsüthető, ami épp otthon van és a tejfölös öntetet is lehet kicsit variálni. Az omlós tészta az édes gyümölccsel és a tejfölkrémmel együtt szinte tökéletes.
A füzetkémben Tina-féle almatorta néven szerepel, mert egy Tina nevű újságban találtam jó pár éve és ott almával készült. Azonnal megszerettem ezt a receptet és rengetegszer sütöm, kerek formában vagy téglalap alakúra, néha több, néha kevesebb tejfölös öntettel, és szezonális gyümölcsökkel. Egyáltalán nem bonyolult, teljesen kezdőknek is ajánlom. Ez a recept a családi receptes kincsestárunk fontos része.

Amire szükségem lesz:
Az omlós tésztához:
18 dkg liszt, 10 dkg vaj, 8 dkg cukor, 1 tojássárgája, egy csipet só,reszelt narancshéj vagy citromhéj, 1 tasak vaníliás cukor
A pite középső rétege: valamilyen gyümölcs: alma, körte, meggy, málna, sárgabarack, szilva, szőlő, ribizli, ananász, áfonya stb vagy gyümölcslekvár
Az tejfölös réteghez: 3 dl tejföl, 3 tojás, 6 dkg cukor, reszelt citromhéj vagy narancshéj, 1 tasak vaníliás cukor

Így készítem:
A tésztát gyorsan összegyúrom, lisztes sütőpapíron kb. 4 mm vastag akkora kerek lappá nyújtom, hogy a piteformába téve legyen pereme. Belehúzom a papírral együtt a piteformába vagy tepsibe. Megszurkálom itt-ott villával. Rászórom a gyümölcsöt, pl citromlébe forgatott almaszeleteket, vagy meggyet, vagy egy réteg gyümölcslekvárt egyenletesen a tésztára kenek. A tejfölös réteghez felverem külön a tojás fehérjét kemény habnak, a sárgáját habosra keverem a cukorral, vaníliás cukorral, majd belekeverem a tejfölt és a reszelt citromhéjat. A végén összeforgatom a tojáshabbal és ráöntöm a gyümölcsre. 190 fokon sütöm addig, amíg megpirul a teteje. Akkor vágom fel, ha már teljesen kihűlt.

Ötlet N 1: Nagyobb tepsihez ennek a duplája kell.
Ötlet N 2: Igen finom a tejföl helyett kefír vagy joghurt, pl a készen kapható citromos joghurt.
Ötlet N 3: Ha sietünk, nem muszáj a tojásokat szétválasztani és tojáshabot verni,  hanem egyszerűen csak összekeverjük a tejfölös rétek összes hozzávalóját. 
Ötlet N 4: Ha csak 1-2 dl tejfölt használok, akkor a gyümölcsréteg fog dominálni és nagyon szép, finom lesz így is.


Sárgabarackos-szilvás. 

Sárgabarackos.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése