2018. március 1., csütörtök

Vadasmártásos csirke

Édesanyám isteni vadasmártását mindig krumplifánkkal ettük a nagy családi vacsorákon. Testvéremnek ez volt a kedvenc étele, még születésnapjára is mindig ezt kérte. Recept-kincsgyűjteményemben ez az egyik olyan első kézzel írott recept, amit anyukámtól tanultam. Alkalmazkodva a családom igényeihez, sertés helyett csirkehússal készítem és most nem krumplifánkkal, hanem krumplipürével tálaltam.

Amire szükségem lesz:
2 csirkemell, 3 ek mustár, 2 ek olaj, 3 ek liszt, só, bors
1 hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2-3 sárgarépa, 2 fehérrépa, 1 pici darab zeller és cukkini, 2 pici rózsa karfiol,1 fél alma, 1 piros húsú paprika, 1 hámozott paradicsom, 3 ek olaj, 1 kiskanál cukor, 1-2 ek mustár, 1 nagy csipet étkezési keményítő

Így készítem:
A csirkemellekből nagyobb szeleteket vágok, 3 ek mustárral és 2 ek olajjal összekeverem és lezárt dobozban legalább egy éjszakára a hűtőbe teszem. Másnap a zöldségeket meghámozom és apróra vágom a hagymát, zellert, fokhagymát. A répákat felszetelem és az almát, paprikát, paradicsomot nagyob darabokra vágom.
A csirkehúst megsózom és megforgatom lisztben, majd forró olajban kérget sütök rá pár perc alatt és kiveszem őket a serpenyőből. Ebben a serpenyőben olajat hevítek és az összes zöldséget beleforgatom, sózom, borsozom és egy kiskanál cukrot is adok hozzá. Lejjebb veszem a hőt, adok hozzá vizet és fedő alatt összepárolom a zöldségeket. Amikor majdnem teljesen puhák, visszateszem a csirkehúst és fedő alatt alacsony lángon tovább főzöm őket együtt. Vigyázok, hogy mindig legyen hozzáadva egy kevés víz. Amikor szépen összefőttek, kiveszem a csirkehúst és a zöldségeket összeturmixolom 1-2 evőkanál mustárral és egy nagy csipet étkezési keményítővel. Ha kell, adok hozzá vizet, hogy szép mártás állaga legyen. Visszateszem a csirkehúst a mártásba és krumplipürével vagy krumplifánkkal tálalom.


Ötlet:  nagyon finom ez a mártás spagettivel vagy zsemlegombóccal is.











Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése