2014. március 25., kedd

Diógrillázs torta



Diógrillázs torta

Karamellás-fahéjas illatú „csupadiótorta”.  Rumos-kakaós piskótalapok között diógrillázs krém. Ez egy bevált családi recept, bátran ajánlom, különösen dió-rajongóknak.  

Amire szükségem lesz:

a piskótához: 6 tojás, 5 evőkanál liszt, 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor, 6 evőkanál porcukor, csipet fahéj, reszelt narancshéj, csipet sütőpor vagy szódabikarbóna, 5-7 dkg durvára vágott dió

a krémhez: 50 dkg mascarpone, 2 dl habtejszín, 5 evőkanál porcukor, vanília

a grillázshoz: 20 dkg durvára vágott dió, 15 dkg porcukor, reszelt narancshéj, fahéj

kb 1 dl rum

Így készítem:

6 tojásból készült kakaós piskótatésztát állítok össze a szokásos módon, és fahéjjal, reszelt narancshéjjal fűszerezem. Nagy tepsibe sütőpapírt teszek, beleöntöm a tésztát és rászórok 5-7 dkg durvára vágott diót. 180 fokon megsütöm. Leveszem róla a sütőpapírt, 3 egyforma téglalappá vágom, leszélezem. Meglocsolom a lapokat rummal mindenhol egyenletesen.
Elkészítem a grillázst, hogy legyen aztán ideje kihűlni. Serpenyőbe szórom a durvára vágott diót, először magában pirítom kavargatva, majd ráöntöm a porcukrot és jól összepirítom sötétebb barna színűre. Hagyom hűlni. Amikor már majdnem teljesen kihűlt, egy tálban beteszem 5 percre a fagyasztóba. Amikor kiveszem, zacskóba téve a húsklopfolóval párszor megütögetem.
Felverem a tejszínhabot a porcukorral, belekanalazom a mascarponét a vaníliával. Lesz egy igen sűrű fehér krémem. A diógrillázst elkeverem a mascarponés tejszínhabbal, szórok rá fahéjat és reszelt narancshéjat. A narancs és a dió kiváló párosítás.
Leülök és magam elé veszem a piskótalapokat és a krémet. És ez a legjobb része a torta-alkotásnak, amikor összeállítjuk. Szépen elosztom a krémet 3 felé a lapokon, a felsőre kicsit többet hagyok, hogy abból jusson majd a torta oldalára is. És hátradőlve boldogan szemlélem a tortámat.
A legjobb másnap levágni az első szeletet, addigra szépen összeérik. Ha addig kibírjuk…

Ötlet N 1: mandulából vagy mogyoróból is finom ez a torta, valamint, lehet több porcukorral is készíteni a grillázst, ki hogy szereti 

Ötlet N 2: nem aprítóban daráltam a diót, hanem zacskóban püföltem egy kicsit, azért, hogy legyen benne apróbb és nagyobb darab dió is, mert a nagyobb darabok csodálatos finomak a krémben

















Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése