2014. április 1., kedd

Töltött tök és padlizsán, padlizsánpörkölttel



Bébitök, cukkini, padlizsán, nagyobb gombafej szépen tölthető és látványosan lehet tálalni. Tölthetjük rizottóval, ahogy a képen, vagy darált hússal is.

Amire szükségem lesz:

1-2 db bébitök, cukkini, padlizsán, vagy nagyobb fej gombák, olaj, só, pár szelet pizzamozzarella sajt
A töltelék lehet: kész főtt rizs vagy sajtos rizs vagy rizottó vagy pirított fűszeres darált hús vagy kolbásztöltelék
A padlizsánpörkölthöz: a padlizsán kivájt belseje, pár szem gomba, 1 paradicsom, 1-2 dl paradicsomszósz, bazsalikom, olaj, só, bors

Így készítem: 

Egy-egy bébitököt vagy cukkinit keresztbe elvágunk, kivájjuk a belsejét, hogy csak a vékony fala maradjon. A padlizsánnal is ezt tesszük. Kívűl-belül megsózzuk a hengereket, egymás mellé állítjuk tepsiben, meglocsoljuk olajjal és betöltjük sajtos rizzsel, rizottóval. 200 fokon sütöm a sütőben, míg meg nem puhulnak a tökök, padlizsánok. Amikor majdnem teljesen készen van, egy-egy szelet pizzamozzarellát teszünk rá és a sütőben jól rápirítjuk.
A padlizsán kivájt belsejét, kevés gombával és hagymával, sóval megpárolom serpenyőben egy kevés étolajon. Kevés paradicsomszósz öntök rá, paradicsomdarabkákkal és bazsalikommal összefőzöm. Ez a padlizsánpörkölt egy nagyon finom étel magában is.
A rizst szív formájúra alakítom és a töltött tökkel és a padlizsánpörkölttel kínálom a családnak.

Ötlet N 1: A kivájt tök vagy cukkini belsejéből lehet egy mini adag kapros tök- vagy cukkinifőzeléket készíteni.

Ötlet N 2: tölteléknek alkalmas pl maradék csirkepörkölt vagy sült hús is, ha apróra vágjuk és tejföllel, sajttal keverjük.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése