2018. január 17., szerda

Sajtszószos paradicsomos lepény

Selymes-sajtos szósszal sült paradicsom omlós tésztán, mutatós, igaz? Azonnal éhesek leszünk már a látványától is. Omlós tésztás sós lepényeket bármivel süthetünk, sonkával, kolbásszal, gombával stb.

Amire szükségem lesz:
A tésztához: 25 dkg liszt, 12 dkg vaj, 1 tojássárgája, 1 dl tejföl, 10 dkg sajt, 1 teáskanál só
A töltelékhez: 4-5 db paradicsom
A sajtszószhoz: 2 ek vaj, 2 ek liszt, 3 dl tej, egy nagy marék reszelt sajt, egy csokor petrezselyem, 1 csipet szerecsendió, fél teáskanál só, bors
A tetejére: egy nagy marék reszelt sajt

Így készítem:
A sajtszószhoz a vajat megolvasztom, hozzáadom a lisztet folyamatosan kavargatva és amikor már fehéredni kezd, hozzácsurgatom  a tejet. Sűrűre főzöm alacsony hőfokon, vigyázva, hogy nehogy csomós legyen. Hozzáadom a szerecsendiót, sót, borsot, apróra vágott petrezselymet és a reszelt sajtot, félreteszem.
A tésztát vékonyra kinyújtom lisztes sütőpapíron, belehúzom a papírral együtt egy közepes méretű tepsibe, megszurkálom a tésztát villával. Szép szeletekre vágom a paradicsomot és befedem vele a tésztát, majd ráöntöm a gazdag sajtszószt és a tetejére szórok még reszelt sajtot. 190 fokon aranyszínűre sütöm.

Hasonló lepény a blogon:
http://cookedandbakedbyera.blogspot.hu/2016/04/brokkolis-kukoricas-pite.html


Legkisebb lányom először kóstol ilyet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése