2014. május 1., csütörtök

Zsemle





ZSEMLE

Süssünk zsemlét! Ez a receptet édesanyámtól tanultam. Gyermekkoromban éveken át éltünk Mongóliában és friss fehér kenyér híján anyukám minden nap sütött kenyeret vagy zsemlét, kiflit. Így, ez aztán egy igazán nagyon kipróbált módja a zsemle sütésének és semmilyen különleges sütő vagy hozzávaló nem kell hozzá.
Nem baj, ha nem lesz olyan, mint a bolti zsemle. A lényeg, hogy mi sütöttük, tudjuk mi van benne és hogy nagyon finom.
Igazi boldogság a frissen kisült, félbevágott zsemlébe vajat kenni és nézni, ahogy beleolvad és beleharapni a ropogós héjába, közben érezni a zsemle illatát.

Amire szükségem lesz:
fél kiló langyos liszt, fél evőkanál só, 4 dl langyos tej
a kiskovászhoz: 1 tasak instant élesztő vagy 25 gr friss élesztő, 2 evőkanál langyos tej, 1 evőkanál kristálycukor, 1 evőkanál liszt

Így készítem:
A kiskovász hozzávalóit összekeverem, letakarom,meleg helyen hagyom lyukacsosra feljönni.
A langyos lisztet összekeverem a sóval. Amikor a kovász készen van, a lisztbe mélyedést csinálok, beleöntöm a kovászt és 4 dl langyos tejjel összedagasztom az egészet. Hagyom meleg helyen kelni, majd kinyújtom kb 2 cm vastagra és nagyobb méretű pogácsaszaggatóval kiszaggatom. Sütőlapra, nagy tepsibe teszem, letakarva kelesztem még, aztán 180 fokon megsütöm. Kb 12 zsemle lesz ebből a mennyiségből, attól függően, hogy mekkorára szaggatjuk a tésztát. Lehet kisebb vagy nagyobb is, mint a képeken.

Ötlet N1: lehet a tésztához adni fűszereket, pl pirospaprikát. Az alsó képen paprikás zsemle látható.

Ötlet N 2: ez a recept a kenyértészta receptje is, csak a tej helyett langyos vízzel készítem. A kenyértésztához szoktam adni köménymagot, sülthagymát, vagy főtt krumplit, sajtot. A kömény azért jó, mert az illóolajtól ropogós lesz a kenyér héja, a krumplitól pedig puha lesz. Kenyérsütésről lesz külön írás itt.

További házi péksütemények és kelt tészták:











Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése